Hvem skal lage maten i fremtiden?
Restaurant-
og matfag på Dokka videregående skole står i fare for å legges ned for godt.
Fylkesutvalget i Oppland fylkeskommune vurderer dette, etter at søkingen til
faget har vært dalende de siste årene.
Jeg tviler
ikke på at fylkespolitikerne ser på sine tall og prognoser, og vurderer det som
mest hensiktsmessig at linjen for restaurant- og matfag på Dokka bør legges ned.
Politikere er velmenende mennesker, og tar sine avgjørelser i den tro at det er
det beste for samfunnet. Tall kan se fornuftige ut på et stykke papir, det
betyr ikke nødvendigvis at resultatet blir riktig. Det er ikke unikt for
Oppland at rekrutteringen til kokkeyrket er synkende, dette er en sørgelig utvikling
vi ser i hele landet. Økonomisk kan det sikkert virke fornuftig å ha
kokkeskoler kun i de store byene. I prinsippet kunne man utdannet alle landets
kokker i Oslo. Det er ikke dermed sagt at man bør gjøre det.
Lav rekruttering til kokkefaget
Det er et
paradoks at søkingen til kokkeyrket er lav. Faget har aldri vært så profilert
som det er i dag. Matspalter i avisene, kokkeprogrammer på tv, kokebøker i
fleng. Søker du «matblogg» på internett får du 300 000 treff, søker du
«food blog» får du absurde 2,2 milliarder
treff. Interessen er der. Så hvorfor vil ikke ungdommene bli kokker?
Det må
erkjennes at kokkeyrket har et rufsete rykte. Man tenker umiddelbart på ugunstig
arbeidstid, krevende fysisk arbeid, og lav lønnsutvikling over tid, sammenlignet
med andre yrkesfag. En restaurantkokk holder gjennomsnittlig ut i seks år, før
han finner på noe annet å gjøre. Når man krydrer det hele med krakilske
kjøkkensjefer som kjefter og smeller på tv, så kan man utmerket godt forstå at
ungdommen skremmes bort, eller frarådes å søke av velmenende omgivelser. En
holdningsendring til yrket må til, og rammevilkårene må bedres, men det blir en
annen diskusjon.
Kulturarven forsvinner
For en kokk
er det viktig å lære om de lokale mattradisjonene, de stedlige spesialitetene.
Man kan ikke ta det for gitt at denne kunnskapen kommer av seg selv. Selv har
jeg arbeidet som kokk i tjue år. Utdanningen tok jeg i Oslo. Der lærte jeg
håndverk og kjøkkenteori, kunnskap jeg har båret med meg i alle år. Det jeg
ikke fikk noe kunnskap om var lokale mattradisjoner fra andre deler av landet.
Jeg lærte ingenting om hvilken type mat og hvilke spesialiteter Oppland kan by
på. For all del, jeg hørte om rakefisk, men det var i grunnen det eneste.
Fjerner man
de lokale kokkeskolene, forsvinner sakte, men sikkert lokalkunnskapen og
historikken. Det er bekymringsfullt for småbedrifter som lever av å lage lokalmat.
Bedriftene trenger kokker som kjenner til tradisjonene. For lokalsamfunnet som
helhet er det verre. Det er snakk om kulturarv. Lokalsamfunnet blir fattigere.
I alle tider og i samtlige sivilisasjoner har samfunn overlevd og utviklet seg
ved at den eldre generasjonen har overlevert kunnskap til den yngre. Hva vil
skje som samfunn, når man ikke lenger har noen å overlevere kunnskapen til?
Mat er også medisin
De aller
høyeste kokkehattene har status som rockestjerner, men representerer knapt nok
én prosent av yrkesstanden. Kanskje er det på tide å rette fokus mot andre
deler av faget. Livet ville blitt tristere og gråere om alle restauranter
forsvant over natten på grunn av kokkemangel, men det ville tross alt ikke vært
fare for folks liv og helse. Men det finnes en annen gruppe som springer ut fra
utdanningen Oppland fylkeskommune vil legge ned på Dokka. Institusjonskokkene.
Institusjonskokkene
lager mat til de som av ulike årsaker ikke klarer å lage mat til seg selv, til
de syke og eldre på sykehus, sykehjem, omsorgssentre og eldre som bor hjemme. Her
snakker vi bokstavelig talt om liv og helse. Mat er livsviktig når man er på
sykehus eller sykehjem. Man holder seg frisk lenger hvis man spiser ernæringsriktig,
variert og regelmessig, og man restitueres raskere når man har vært syk. Holder
pasientene seg friske bruker institusjonene mindre penger på dyre medikamenter.
Det er ingen hemmelighet, ikke komplisert, ikke engang kontroversielt.
Institusjonskokker ser ting i et større perspektiv enn det andre kokker trenger
å gjøre. De tenker på ernæring og kosthold, de tenker på allergier og spesialkost,
de lager ønskekost ved behov.
De eldre og
syke skal ha mat, også i fremtiden. Måltidet er dagens høydepunkt for de som
tilbringer dagene på sykehus og sykehjem. I festtaler snakker man om kortreist
mat, lokale retter som de eldre har et forhold til, matlukt i gangene som
vekker appetitt og livsglede. Hvis det i fremtiden ikke er nok kokker til å
lage mat til de syke og eldre, må all maten kjøpes fra industrien. Da kan
middagsmaten til de eldre i Nordre Land bli produsert flere uker i forveien på
en fabrikk i Sør-Tyskland. Det blir ikke mye matglede, lokale tradisjoner og
individuelle hensyn av det. Er det et slikt samfunn vi ønsker?
Ansvar for morgendagens matomsorg
Fylkeskommunen
har et ansvar for å tenke fremover og se ting i et større samfunnsperspektiv. Det
er jobben deres. Kost- og ernæringsforbundet oppfordrer fylkesordfører Gro
Lundby og Oppland fylkeskommune på det sterkeste til å opprettholde restaurant-
og matfag på Dokka videregående skole. Det vil være et signal om at fylkeskommunen
løfter blikket. Det vil være et signal om at fylkeskommunen ikke er villig til
å ofre en viktig utdanning bare for å redde budsjettet i et kortere perspektiv.
Det vil være et signal om at fylkeskommunen tenker langsiktig og ikke
kortsiktig.
Med det ønsker
jeg politikerne i Oppland fylkeskommune en god jul, med tradisjonsrik, lokal
julemat!
Arnt
Steffensen
Leder i
Kost- og ernæringsforbundet
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar