Sist jeg skrev var det en sak under oppseiling i Meløy
kommune. Kommunen ønsket å legge ned de kommunale kjøkkenene, og kjøpe maten
fra nabokommunene. Vi har et medlem i Meløy, som lurte på om vi kunne skrive
litt i lokalavisa. Vi engasjerte oss, og jammen virket det!
Skrev en kronikk i Avisa Nordland, et innlegg i lokalavisen Framtia og hadde forsiden og to hele sider i Meløyavisa, den andre lokalavisen. Dette skapte mye engasjement i bygda, og var med på å få kommunen til å snu. Driften må effektiviseres, men kjøkkenene stenger i det minste ikke. Nå skal ikke Kost- og ernæringsforbundet alene ta på seg æren for dette, men at vi var med på å påvirke? Helt klart!
Skrev en kronikk i Avisa Nordland, et innlegg i lokalavisen Framtia og hadde forsiden og to hele sider i Meløyavisa, den andre lokalavisen. Dette skapte mye engasjement i bygda, og var med på å få kommunen til å snu. Driften må effektiviseres, men kjøkkenene stenger i det minste ikke. Nå skal ikke Kost- og ernæringsforbundet alene ta på seg æren for dette, men at vi var med på å påvirke? Helt klart!
Forbundet har et internasjonalt engasjement, og er med i
ulike organisasjoner. EFAD (European Federation of the Associations of
Dietitians) hadde sitt årlige møte i begynnelsen av november, i landsbyen Garda
i Nord-Italia. Temaet for årets konferanse var livsstilsykdommer i Europa, som
overvekt og diabetes. Diskusjonene gikk på hvordan vår profesjon og våre yrkesutøvere
kan gjøre en forskjell, hvordan man kan bidra til å bedre den europeiske
folkehelsen. Noen ganger virker EFADs arbeid noe høytflyvende, men dette er
viktig, og det er konkret. Vår nye utenlandskontakt Marianne Fugløy Lidstrøm
debuterte på møtet, og har skrevet en rapport som kommer i julenummeret av
Kjøkkenskriveren.
![]() |
Fra EFAD-møtet. Fra venstre: Generalsekretær Judith Liddell, avtroppende kasserer Ulrich Huehmer og President Anne de Looy. |
Bærum Storkjøkken har virkelig fått profilert seg den siste
tiden, de fikk Matomsorgsprisen i oktober, og under representantskapet i Delta
sist uke fikk de også Årets Arbeidsgiverpris. Bærum Storkjøkken er et lysende
eksempel på hvordan man kan oppnå gode resultater og et godt arbeidsmiljø, og
er et forbilde for hele bransjen!
Under representantskapet fremmet for øvrig Kost- og ernæringsforbundet
og Helsefagarbeiderne en felles resolusjon. Vi mener at kjøkkenpersonell skal
ta seg av sluttilberedningen av maten på institusjoner, og ikke pleiepersonell.
Enkelt sagt: Kokken skal ta seg av maten, pleierne skal ta seg av pasientene.
Rett person på rett plass! Resolusjonen ble vedtatt, og er nå en del av Deltas
offisielle politikk. Kan virke som en bagatell og kanskje som en selvfølge for
oss, men er et viktig politisk signal.
Ellers har vi fortsatt det gode samarbeidet med Landbruks-
og matdepartementet. I forbindelse med planleggingen av en konferanse om
Matglede på institusjoner (oppfølgingen av matgledekursene de hadde i våres)
var jeg mellommann på en liten tur til København, der departementet besøkte
våre kolleger i det danske Kost- og ernæringsforbundet. Helsedirektoratet
fortsetter sin kostholdskampanje «Små grep» også i 2014, de hadde møte i
forrige uke med alle alliansepartnerne, deriblant oss.
![]() |
Behovet for kostholdsveiledning til befolkningen er absolutt til stede. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar