torsdag 3. oktober 2013

Oppsummering av september


Da kom vi over kneika. September var en antydningsvis småhektisk måned, der forbundet sto på stand under storhusholdningsmesser i Tromsø og Bergen, og vi deltok på Tineseminarene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger.
Trenden med å servere mat på skiferstein og plankebiter brer om seg. På messen i Tromsø var kake på brostein det helt store.

Det hyggeligste var kanskje å møte medlemmer rundt forbi, jeg hadde fine kvelder på medlemsmøter i lokalavdelingene i Troms, Hordaland og Møre og Romsdal, når jeg først var i området. Møte med engasjerte medlemmer fører til gode diskusjoner og tanker for fremtiden.

Men det er klart, det går jo ut over andre ting når man bare er ute og reiser, som for eksempel oppdatering av bloggen, men nå er vi i gang igjen.

Vi er med i forskningsprosjekt
I begynnelsen av september var jeg på en dialogkonferanse på Måltidets Hus i Stavanger, i regi av matforskningsinstituttet Nofima. Temaet var mat for eldre med spisevansker. Hvordan møter man denne gruppen, slik at de får i seg nok næring. Tine var tilstede, de har jo et nytt produkt de har all mulig grunn til å være stolte av, den energitette smoothien de kaller E+, som er utviklet i samarbeid med Haukeland sykehus, som benyttes nettopp for å få i de eldre nok næring.

Kokkene på Måltidets Hus lagde mat under konferansen om mat for eldre med spisevansker. Denne var tilpasset pasienter med dysfagi. Maten hadde kanskje ikke utseendet med seg, men smakte utmerket.

Konferansen var nyttig på mange måter, det mest interessante var at temaet dette antagelig utvikler seg til et forskningsprosjekt. I forbundets strategiplan står det at vi skal arbeide for forskningen, jeg har klødd meg litt i hodet og lurt på hvordan vi skal få til det, men nå ser det ut som vi kan huke av den, for vi blir en av forskningsprosjektets samarbeidspartnere.

Første samling med de øvrige yrkesorganisasjonene fant sted 11 – 12. september. Vi representerer jo vilt forskjellige yrker, samtidig er vi under samme Delta-paraply. Mulig det blir et par samarbeidsprosjekter ut av dette. Sammen med Helsearbeiderne oppdaget vi at vi begge er imot at sykepleiere skal ta seg av sluttilberedningen av mat på sykehus/sykehjem, så vi arbeider nå med å finne måter å fronte dette utad. Vi ønsker at matfaglig personell skal ta seg av dette. Delta snakker mye om ha å rett person på rett plass. Det er jo det det dreier seg om.

Sykehuset uten kjøkken
Mellom slagene tok jeg en liten avstikker ned til Sarpsborg, der de holder på å bygge et nytt sykehus, uten kjøkken. Jeg hadde hørt om det i lengre tid, og ringte ned og spurte om jeg kunne komme ned og titte på prosjektet. De skal altså ikke ha produksjonskjøkken, kun postkjøkken. Maten skal kjøpes fra andre steder, sannsynligvis fra et av de store sykehusene i Oslo eller Vestfold. Sykehuset skal heller ikke ha noe lager, alt skal komme samme dag, og rett opp på avdelingene. De kaller det å ha lageret på veien. Hva som skjer når trafikken står pga trafikkulykker eller snøfall, er fortsatt uklart. Det skal sies at når utgangspunktet først er slik det er, at de ikke skal ha kjøkken, så har de planlagt fornuftig. Det virker gjennomtenkt. Men jeg er dypt skeptisk til helheten.

Mellom slagene ble det en liten tur på Matstreif i Oslo.
Ellers har det vært høring om kokkeutdanningens fremtid. Vi sendte høring på en høring internt i forbundet, fikk mange gode innspill, som vi snekret sammen til en felles uttalelse. Vi ønsker satsing på spesialkost og ernæring, og at man innfører «en tredje vei», at man får formalisert kompetansen som kreves for de som arbeider for eksempel på postkjøkken.

I går leste jeg at Meløy kommune planlegger å stenge de kommunale kjøkkenet, og kjøpe maten fra nabokommunen. Kok/kjøl-prinsippet. Et av medlemmene våre arbeider på kjøkkenet, og lurte på om vi kunne gjøre noe. Så nå har vi skrevet leserinnlegg til relevante aviser, kommer til å mobilisere Delta, og skal kontakte kommunens helsepolitikere, ordfører, rådmannen, eldrerådet og andre involverte. Vi skal argumentere så godt vi kan for kjøkkensaken, at alt ikke nødvendigvis blir bedre, bare man slår enheter sammen. Blir spennende å følge saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar